Taistelu lähipalveluista on käynnissä - mitä tekee hallitus? Pahentaa tilannetta




Blogikirjoitus (Uudenmaan sosialidemokraatit).


Hallituksen lista toimenpiteistä terveyskriisin korjaamiseksi on lyhyt, erittäin lyhyt. Itse asiassa siinä ei ole yhtäkään kohtaa. Sen sijaan lista hallituksen toimenpiteistä, jotka lisäävät painetta terveydenhuoltoon, on pitkä ja vaikeuttaa esimerkiksi Lohjan synnytysosaston pelastamista. Sosiaalidemokraattien vaihtoehto tulisi ottaa välittömästi käyttöön. Meidän listamme on nimittäin vaikuttava.

 

Monet Uudenmaan hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä suunnittelevat palveluverkoston karsimista. Kyse on pitkälti säästötoimista. Suuri osa ajankohtaisista ja ongelmallisista ehdotuksista voidaan kuitenkin välttää, jos hallitukselta löytyy tahtoa.

 

Osa hyvinvointialueista on sanonut, että ne saavat taloutensa tasapainoon, jos niille myönnetään lisäaikaa. Tämä on yksi SDP:n tärkeimmistä ehdotuksista: alueiden alijäämän kattamisvelvoitteen aikataulun pidentäminen. Eli rahoitusraami voisi olla ennallaan, mutta toisenlaisella aikataulutuksella. Tällä tavoin alueet ehtisivät kehittää toimintaansa tavalla, mikä siirtäisi sotenpainopisteen kalliista erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Tämä olisi win-win-tilanne kaikille, mutta maan oikeistohallituksen vastaus on, että ei käy.

 

Eikä lisärahoitusta ole tulossa, päinvastoin. Hallitusohjelma tarjoaa säästökuuria yhdelle jos toisellekin palvelujärjestelmälle. Se koskee päivystyksiä ja se koskee erikoissairaanhoidon “työnjakoa” - eli lisää keskittämistä. Sairaaloihin ja palveluihin on tulossa valtavat heikennykset. 

 

Vuoden alussa julkaistun sosiaali- ja terveysministeriön jatkovalmistelun pohjaksi laaditun työryhmäraportin mukaan päivystyksien ja synnytysosastojen määrää tulisi vähentää merkittävästi. Tämä sai kritiikkiä jopa hallituspuolueiden riveistä, mutta ministerit ovat nyt hiljaa. Eikä lisätalousarvioesityksessä ole apua luvassa sotealalle.

 

Hallituspuolueiden taktiikka on selvä: leikataan sotesta kansallisella tasolla, mutta puolustetaan “omia” yksiköitä aluetasolla. Näin he voivat olla sekä talouskurin puolella että lähipalveluiden puolustajia. Ei kovin rehellistä, mutta toisaalta nerokasta, jos äänestäjät eivät huomaa mitään? Kyllä huomaavat, hallituksen vastuulla on toimia, kun on kriisi päällä ja näin on nyt. Ihmisillä on hätä.



Toivon tietenkin, että sosialidemokraatit koko Uudellamaalla puolustavat niitä palveluita, jotka on tarkoituksenmukaista ja välttämätöntä pitää lähipalveluina.

 

Olen erityisen huolestunut synnytysosastojen kohtalosta. Synnytysosastojen määrä Suomessa on laskenut alle puoleen 1980-luvun tasosta. On hyvin mahdollista, että tämä valitettava kehitys jatkuu, jos hallitus ei muuta linjaansa.

 

Tein eduskunnassa keskustelualoitteen synnytysosastojen tulevaisuudesta. Siinä ehdotetaan, että eduskunta käy keskustelun siitä, miten Suomi mahdollisimman hyvin kykenisi luomaan edellytykset turvallisille synnytyksille ja mikä on lainsäätäjän ja valtion talousarvion rooli tässä yhteydessä.

 

Lopuksi olen sitä mieltä, että Helsingin yliopiston jäsenten HUS-yhtymähallituksessa ei pitäisi saada olla mukana päättämässä palveluverkosta. Syy on se, että heitä ei ole valittu valtaan vaaleissa. Esimerkiksi Lohjan sairaalan synnytysosasto on yksi alueeni tärkeimmistä asioista, ja asia, mitä äänestäjät miettivät paljon.



Toteutuuko demokratia, jos ihmiset, jotka eivät edes olleet ehdolla vaaleissa saavat äänestää yhtymähallituksessa ja osallistua asian ratkaisemiseen?

 

Johan Kvarnström

Kansanedustaja (SDP)

Raasepori

Johan Kvarnström