Kansalta selkeä viesti kevään vaaleissa
Kvarnströmin kanta
Etelä-Uusimaa 1.5.2025
Kansalta selkeä viesti kevään vaaleissa
Vaalitulos huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa oli selkeä: suurin voittaja oli SDP ja suurin häviäjä perussuomalaiset. Me sosialidemokraatit olimme ykkönen molemmissa vaaleissa. Tämä kertoo siitä, että äänestäjät lähettivät viestin: nyt on suunnanmuutoksen aika, ja hyvinvointiyhteiskuntaa pitää puolustaa. Kuunteliko maamme hallitus, kun se vaalien jälkeen kokoontui puoliväliriiheensä?
Ei, mutta hallituksen linja kyllä muuttui – valitettavasti tavalla, joka lisää epätasa-arvoa ja tuo mukanaan uusia tuhoisia leikkauksia.
Sama Orpo–Purra-hallitus, joka on koko tämän eduskuntakauden ajan todennut, että rahaa ei ole ja että on pakko leikata, vaikka leikkaukset olisivat ikäviäkin, on nyt sitä mieltä, että meillä Suomessa on varaa kahden miljardin euron veronkevennykseen. Veronkevennykseen, josta suurin osa menee suurituloisille.
Eli samaan aikaan, kun asunnottomuus kasvaa, häädöt ovat nousussa, työttömyys on korkealla tasolla ja jono ruoka-apuun kasvaa – kun opiskelijoilta leikataan, kun asumistuesta leikataan – oikeisto on sitä mieltä, että meillä on varaa suuriin veronkevennyksiin suurituloisille.
Samalla hallitus poistaa ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksun verovähennysoikeuden ja työhuonevähennyksen. Kokonaisuudessaan tämä tarkoittaa, että esimerkiksi liittoon kuuluvalle opettajalle ei käytännössä jää ollenkaan lisää rahaa käteen, kun taas suurituloinen johtaja saa tuhansia euroja lisää vuodessa. Onko tämä reilua? Mielestäni ei.
On ylipäätään ongelmallista, että oikeistohallitus jatkuvasti yrittää heikentää työelämän järjestäytymistä.
Ja mikä pahinta – jotta hallitus voisi edes osittain rahoittaa näitä verotulonmenetyksiä, se tekee uusia leikkauksia: korkeakoulujen perusrahoituksesta, kunnilta ja sote-järjestöiltä. Lisäksi se tyhjentää valtion asuntorahaston ja miljardin "vippilaina" otetaan eläkerahastosta.
On ilmiselvää, että riihen päätökset lisäävät valtion velkaantumista. Tämä ei ole vain opposition kanta – samaa toteavat myös esimerkiksi julkisen talouden professori Roope Uusitalo ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Tuomas Matikka (Yle.fi, 24.4.2025).
Tämä oikeistohallitus ottaa siis enemmän velkaa kuin Marinin hallitus – ilman pandemiaa – vaikka oikeiston viesti koko eduskuntavaalikampanjan ajan oli, että nyt velanotto loppuu. Ei loppunut.
Ajatelkaa, jos hallitus olisi tehnyt vain puolen miljardin veronkevennyksen, kohdentanut sen oikeudenmukaisesti ja samalla perunut kaikki koulutusleikkaukset ja panostanut esimerkiksi sote-palveluihin. Oikeistolle on kuitenkin tärkeämpää, että ne, jotka tienaavat kymmeniä tuhansia kuukaudessa, saavat tuhansia euroja lisää vuodessa.
Tiedän vasta-argumentin: verokevennykset maksavat itsensä pitkällä aikavälillä takaisin. Tämä on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmaa. Ja tässä ja nyt veronkevennykset sotivat monien oikeudenmukaisuuskäsitystä vastaan. Jos hallitus oikeasti uskoisi näihin "dynaamisiin vaikutuksiin", se olisi tehnyt kevennykset jo kauden alussa, eikä vasta nyt. Erityisesti yhteisöveron osalta tutkijat epäilevät, että kevennys maksaisi itsensä takaisin edes pitkällä aikavälillä.
Kasvu vaatisi kolmea asiaa: koulutuspanostuksia, lisää työperäistä maahanmuuttoa ja vihreää siirtymää. Valitettavasti kehysriihestä ei tullut kasvuriihi – siitä tuli raakaa oikeistolaista luokkapolitiikkaa. Leikkaukset koulutuksesta eivät ole kasvutoimia – päinvastoin.
Aluepoliittisesti on toki ilahduttavaa, että hallitus päätti laajentaa investointiohjelmaa niin, että pari uutta tiehanketta meidänkin suuntaamme pääsi mukaan. Isoin näistä on valtatie 25:n parannusosuus Mustion ja Meltolan välillä. Samasta investoinnista tein budjettialoitteen jo joulukuussa. Silloin esitys äänestettiin nurin, mutta hienoa, että se nyt toteutuu. Hanke parantaa liikenneturvallisuutta ja on taloudellisesti järkevä. Samaa ei voi sanoa hallituksen linjasta kokonaisuutena – kehysriihen päätökset kasvattavat valtion velkaa entisestään.
Kaiken huipuksi hallitus pitää yhä kiinni Länsirata-hankkeesta.
Eikä hallitus edelleenkään panosta ilmastotavoitteisiin tai biodiversiteetin vahvistamiseen. No, toisaalta – kukaan ei edes odottanut sellaista tältä hallitukselta. Isossa kuvassa meillä ei kuitenkaan voi olla taloudellista kestävyyttä ilman ekologista kestävyyttä tällä maapallolla.
Hallituksen toimien seurauksena eriarvoisuus kasvaa. Mutta kevään vaalitulokset kertovat, että seuraavissa eduskuntavaaleissa voi tapahtua isoja muutoksia.
Johan Kvarnström
Kansanedustaja (SDP)
Raasepori